Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Trupele devin celebre datorita membrilor componenti, care, prin stil, tehnica si talent, dau valoare muzicii si se diferentiaza de alte grupuri de gen. Basul fiind un element important in cadrul multor genuri muzicale, a contribuit prin intermediul artistului, la renumele trupei, dand un sound aparte si usor de recunoscut repertoriului abordat. 

 

Sunt multi basisti care au scris file de istorie si datorita tehnicii desavarsite combinata cu o mare putere creatoare si imaginatie au ridicat trupele in care au activat si le-au facut cunoscute in intreaga lume, asa cum in trupe celebre au fost acceptati doar cei mai buni din domeniu. 

Este destul de dificil sa le pui intr-o anumita ordine, pentru a forma un top, dar iti vom prezenta cateva trupe celebre care au in componenta basisti de exceptie si merita a fi ascultate.

 

The Beatles

Celebra trupa britanica de rock care a cucerit intreg mapamondul, fiind ascultata cu mare placere si astazi, a luat fiinta in anii 1960. Paul McCartney, compozitor si basist in cadrul trupei, unul dintre membrii fondatori, este considerat unul dintre cei mai buni in domeniu, care, dupa desfiintarea trupei, si-a continuat cariera solo in mod stralucit. 

Desi nu si-a dorit intr-o prima faza sa devina basist, el a preluat rolul in cadrul grupului si, indragind instrumentul si exploatandu-l la maxim, a devenit un adevarat profesionist, fiind un model pentru multi basisti. 

Foarte prezent, atat pe piata discografica, cu noi si noi albume de calitate, dar si fizic in turnee prin intreaga lume, a obtinut numeroase premii, si este foarte indragit la nivel mondial. 

 

 

 

Red Hot Chili Pepper

Michael Balzary, de origine australiana, cunoscut sub numele de Flea, este un cunoscut basist si membru fondator al trupei Red Hot Chili Pepper. Fiind considerat unul dintre cei mai buni basisti ai tuturor timpurilor, si-a pus puternic amprenta in timpul cat a activat la trupa, fiind cunoscut pentru stilul sau original, ce combina stilul funk cu punck, rock. 

Foarte tehnic si deschis spre inovatie si-a tot imbunatatit stilul de-a lungul timpului, fiind un model pentru multi basisti care i-au urmat.

 

Led Zeppelin

John Paul Jones muzician si basist de origine britanica, membru fondator al celebrei trupe Led Zeppelin. Inca inainte de infiintarea trupei era cunoscut ca un basist de exceptie, si, desi a fost in umbra in cadrul trupei, a contribuit la cresterea acesteia si la renumele la nivel mondial, fiind coloana vertebrala. 

Dupa desfiintare, in 1980 la moartea unui membru al trupei, bateristul John Bonham, Jones isi continua independent activitatea colaborand cu artisti din diverse genuri. 

Abilitatile tehnice ale basistului au oferit formatiei o alta dimensiune, departajand-o de alte trupe de gen. In cadrul spectacolelor live, avea solo-uri care depaseau uneori jumatate de ora, in care se regasesc inclusiv pasaje clasice executate cu mare virtuozitate.

 

Rush

De origine canadiana, Geddy Lee, este cunoscut ca vocalist, basist si claviaturist in cadrul trupei Rush. Prin vocea sa aparte, combinata cu o tehnica de mare valoare la bas, Lee a ridicat standardele in cadrul grupului, si a a dus numeroase premii si nominalizari. 

Cu stilul sau inconfundabil, basistul a infuentat multi muzicieni din sfera rockului si metal, care ulterior au devenit la randul lor basisti de renume. 

 

Bela Fleck si Fecktones

Victor Wooten, de origine american, si-a inceput cariera de foarte devreme, inca de la 6 ani apartinand unui formatii de familie. A fost basist in trupa Bela Fleck si Fecktones inca de la infiintarea acesteia in 1988, abordand un stil funk cu inflente de jazz si r&b. 

Posesor a nenumarate premii si bine cotat in topul celor mai buni basisti, Wooten si-a pus cunostintele in slujba invataturii, organizand o tabara de bas – natura, la care a adaugat ulterior si alte instrumente. Pe langa chitara bas electrica si basul dublu, artistul mai interpreteaza ocazional si la violoncel. 

 

Motorhead

O aparitie socanta, un look special, o voce grava, cotat drept unul dintre cei mai buni basisti cu un sound inconfundabil, Ian Kilmister, cunoscut in lumea muzicala cu numele de Lemmy, a fost sufletul grupului Motorhead. 

Din dorinta de a avea succes la fete, la 16 ani isi ia prima chitara, apoi, influentat de celebra trupa The Beatles, incepe singur sa invete sa cante. Cu multa atitudine, talent si daruire, Lemmy a fost o figura constanta in epoca de aur a trupei si un simbol pentru generatii de basisti.

 

 

The Who

John Entwistle considerat de catre celebra revista Rolling Stones in cadrul unui sondaj, drept cel mai bun basist al tuturor timpurilor, a fost si vocal si compozitor al trupei The Who. Fiind singurul din cadrul trupei ce avea educatie muzicala, a ridicat calitatea muzicii create si a condus membrii spre standarde ridicate.

A inceput de timpuriu cu educatia muzicala, inca de la 7 ani cand a invatat pianul, trecand apoi la trompeta si corn francez. In timpul liceului a cantat in trupe de jazz traditional si mai apoi la rock, decizie care l-a facut sa abordeze basul. Avand abilitati tehnice deosebite si deschis spre experiment, Entwistle isi va construi singur prima chitara. 

Cu un sunet foarte puternic, trupa intra in Cartea Recordurilor cu ocazia unui concert la Londra in 1976. Tehnica sa unica a influentat generatii intregi de mari basisti care i-au urmat exemplul. 

 

Pink Floyd

Cu siguranta fara Roger Waters, Pink Floyd nu ar fi ajuns la celebritatea si notorietatea de care se bucura si in prezent, si ar fi fost o trupa buna ca oricare alta. Compozitor si basist, Waters este forta din spatele trupei, care a creat compozitii inedite, organizand de asemenea si unele dintre cele mai mari concerte din lume. 

The Wall este scris aproape in intregime de Waters, fiind inspirat din viata sa, un dublu album care si astazi este ascultat cu placere de milioane de fani. Cu stilul sau personal de a interpreta la bas, bazat pe o tehnica foarte buna, cu precizie si multa inovatie, Waters a dat personalitate trupei si a ridicat-o la cote maxime, fiind pionierul rock-ului psihedelic.  

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments