Tot ce trebuie sa stii despre puterea RMS

Am modificat articolul ultima data pe: 01.12.23

 

Cu siguranta ai un sistem audio si difuzoare sau vrei sa iti achizitionezi un set nou, pentru calculator, pentru linia audio, si, din acest motiv, ne-am gandit sa iti prezentam, in acest articol, tot ce trebuie sa stii despre puterea RMS, pentru a fi in cunostinta de cauza cand faci alegerea.

 

Poate ai auzit vorbindu-se despre putere RMS, dar nu iti este foarte clar la ce se refera si cum te ajuta aceasta informatie, atunci cand vrei sa iti cumperi difuzoare noi. Cea mai mare parte a producatorilor exprima puterea RMS in watt, iar altii vorbesc despre puterea maxima, dar sa vedem mai pe larg cum te ajuta aceste informatii si cum sa le interpretezi.

 

Ce este puterea RMS a difuzorului si cum o interpretezi?

Termenul de putere RMS provine din engleza, Root Mean Square (radacina medie patrata), si este o putere ce o poate emite boxa, in mod continuu, fara sa distorsioneze, dar care, ocazional, poate avea valori de varf de pana la 2 ori valoarea RMS. Se masoara in Watt si ai in clar valorile trecute de producator pentru puterea RMS. 

Spre exemplu, la un difuzor cu 30 W putere RMS si o putere de varf de 60 W, vorbim de o putere medie de 30 W, care poate sa emita anumite sunete sau grupari de sunete la o putere de 60 W, dar aceste sunete la puterea de varf pot fi distorsionate sau chiar zgomotoase. 

Astfel, este foarte important atunci cand alegi un difuzor sa cunosti valoarea de putere RMS, aceasta fiind media la care poti sa asculti fara distorsiuni, deoarece, daca il vei folosi la o putere mai mare, se pot produce defectiuni iremediabile in interior. 

Ce este puterea muzicala?

Cand vorbim de puterea muzicala nu ne referim la volum. Trebuie sa stii in ce se masoara volumul si anume in decibeli, fata de putere ce este exprimata in wati. Ca si decibeli, exemple, putem sa ne referim la: vorbirea in soapta 30 dB, trafic auto 85 dB, sirena de tren 90 dB, iar ce este peste 90 – 95 dB, la expunere prelungita, poate afecta auzul. 

Puterea muzicala este energia electrica pe care poate sa o sustina difuzorul cu un semnal de intrare de tip Pink noise (un sunet care simuleaza o tema muzicala), fara a suferi daune iremediabile.  

Dar aceasta putere este subiectiva, daca nu cunosti puterea difuzoarelor, fiind o valoare obtinuta pe valoarea nominala data de impedanta acustica. Deci nu te poti baza pe aceasta valoare, fiind necesara si aflarea altor date relevante.

 

Ce este puterea maxima?

O alta valoare des utilizata de producatori este si aceea de putere maxima, PMPO (Peak Music Power Output). Aceasta este puterea maxima pe care o poate oferi boxa, fara sa se autodistruga. De multe ori, aceasta valoare este doar o valoare declarata de producator pentru motive de marketing, insa valoarea ce te intereseaza este RMS

Spre exemplu o boza poate avea o putere maxima de 100 W, in timp ce puterea RMS este doar de 10 W. 

Cum afli ce difuzoare sa alegi?

La baza acestor notiuni stau diferite calcule matematice ce masoara: distanta, volumul, puterea. Nu mai e mult pana ajungem la rezultatele finale si iti prezentam pe scurt cateva notiuni de interes:

  • Calcul volum – pentru o incita acustica custom made este important sa calculezi volumul, astfel incat sunetul sa fie uniform distribuit, sa nu distorsioneze. Acest calcul se face in functie de tipul difuzorului si exista software specializat pentru acest lucru. Este usor de utilizat si te ajuta sa raspunzi la intrebarea cum se afla volumul subwooferului, spre exemplu.  
  • Calcul puterii – la o incinta se face prin masurarea energiei electrice necesare pentru a genera un sunet standard, la o anumita frecventa, ce nu produce supraincalzirea. Mai este cunoscuta si ca puterea nominala. 

De asemenea, corepondenta wati in amperi, desi reprezinta marimi diferite (putere, respectiv curent) se refera la calculul sectiunii conductorilor, adica a cablurilor pentru incintele acustice, ce sunt necesare pentru o anumita putere nominala. Le poti gasi usor in tabelele de calcul la sectiunea conductori. 

Un alt termen de interes este si acela de sensibilitatea boxelor. Aceasta reprezinta modul in care o boxa converteste puterea primita de la un amplificator in energie acustica. Sa vedem mai exact un exemplu ce tine de sensibilitate – 2,83V/1m – 90 dB, din care se intelege 2,83V este puterea amplificatorului, 1m este distanta la care au fost facute masuratorile, iar nivelul acustic este de 90 dB. Astfel este o corelatie stransa intre distanta fata de putere. 

Mai sunt si alti termeni muzicali ce pot fi de interes, atunci cand vrei sa iti achizitionezi un sistem audio performant. 

Spre exemplu: 

  • ce inseamna Hi-Fi (fidelitate inalta, precizie, si reprezinta capacitatea boxelor de a oferi un sunet cat mai aproape de sursa);
  • ce este impedanta (rezistenta cu care boxele se opun curentului ce este furnizat de amplificator) etc. 

Cu cat ai mai multe informatii, cu atat iti vei putea alege mai bine difuzoarele, conectate la necesitatile tale. Relatia dintre impedanta si putere este inversa, adica la o impedanta mica, puterea este crescuta, iar la o impedanta mare, puterea este mai mica. Impedanta de masoara in ohmi, si, chiar daca este vorba de o plaja de valori, se trece doar o valoare medie (4, 6, 8 ohmi etc.). 

 

In concluzie, nu este usor sa iti alegi un sistem audio performant, dar daca te informezi corect si intelegi toti termenii folositi, la ce se refera, va fi mult mai usor sa nu te lasi pacalit de informatiile prezentate de producatori, unele doar pentru marketing. 

La o boxa activa ai informatii ce se refera la volum, putere, frecventa, dimensiuni, alimentare si o vei alege si in functie de sursa la care vrei sa o cuplezi. Acum, ca ai aflat ce inseamna RMS, cum se fac diferite calcule, poti sa intelegi mai bine specificatiile date de producator si sa alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Borza Ovidiu

February 18, 2022 at 5:20 am

Am achiziționat un player auto kenwood kmm bt 306,ce difuzoare as avea nevoie,fata ,spate pentru ca cele originale ale mașinii nu se aud deloc bine mai ales la un volum mai ridicat.

Raspunde
Multumim mult ptr ca se fac multe greseli atuni cand cumperi un amplificator ,boxe muzicale.!

January 29, 2022 at 3:53 am

AM AUZIT DE TERMENUL SINUS IN CALCULUL WATI MUZICALI.! CE SEMNIFICA.!

Raspunde