
Probabil auzi din ce in ce mai des de la prieteni sau din alte medii despre podcasturi, dar nu stii exact ce inseamna si de ce te-ar interesa subiectul. In acest articol, ne propunem sa iti oferim mai multe informatii, pentru a vedea daca este sau nu de interes subiectul pentru tine.
Relativ noua in Romania, dar tot mai des utilizata, notiunea de podcast prinde contur si este pacat sa nu afli mai multe informatii, pentru a putea sa iti faci singur o parere daca este sau nu interesant subiectul.
Poate cei mai multi care asculta podcasturi au ajuns intamplator la acestea, dupa care si-au dat seama ca sunt foarte atractive atat pentru a afla lucruri noi, cat si pentru destindere. Dar sa vedem mai pe larg ce este un podcast, cum il poti accesa si de ce ar fi de interes pentru tine.
Contents
Ce este un podcast?
Daca dai o cautare dupa podcast dex nu vei gasi o explicatie viabila, deoarece cuvantul este preluat in limba romana, la fel ca multe altele in ultima perioada, pentru a reusi sa ne descurcam cu avalansa de informatii legate de tehnologie in general, care avanseaza foarte repede.
Chiar daca podcast dex nu are o explicatie, se pot gasi cateva formule care sa dea o definitie si anume:
- Un fel de emisiune radio ce are mai multe episoade;
- Difuzarea pe internet de continut audio;
- Un fisier audio care poate fi descarcat de pe internet si ascultat pe diferite device-uri
- Mai pe scurt, o explicatie pentru podcast dex ar putea suna asa: este continut audio.
In general, acestea se pot accesa gratuit sau poti sa te abonezi la un anumit podcast daca il gasesti interesant si vei avea unele avantaje: il poti primi mai repede decat restul, poti participa la anumite tombole sau concursuri organizate de cei care au podcastul, poti trimite intrebari etc.
De asemenea, nu este un format standard pentru durata unui podcast, unele episoade pot fi scurte de 10 – 15 minute, altele pot ajunge la 4 – 5 ore, dar in medie acestea au o ora sau o ora si jumatate.
Acum ca ai vazut ce inseamna podcast si poate ti-am starnit curiozitatea, sa vedem mai multe amanunte.
Ce format poate avea un podcast?
Nu exista o regula foarte stricta in ceea ce priveste formatul:
- Poate fi doar o singura persoana ce dezbate un subiect interesant sau de divertisment in mai multe episoade – one man show;
- Interviu – cel mai popular mod in Romania, cu un prezentator si un invitat;
- Conversational – cand doua pesoane dezbat anumite subiecte;
- Panel – o gazda are mai multi invitati etc.
Podcastul poate fi despre un singur subiect sau se pot aborda subiecte diferite in fiecare episod.
De ce sa asculti un podcast?
Mai ales in ultimul am si podcast Romania a luat avant si foarte multe persoane din diverse domenii au inceput sa faca astfel de produse. Poti urmari un podcast al unui actor, al unui prezentator TV, un om de stiinta care considera ca are ceva de spus intr-un domeniu.
Astfel, daca esti interesat de un anumit subiect, poti sa cauti podcasturi romanesti sau in engleza, franceza etc. si sa te documentezi mai bine. Gasesti podcasturi pe diferite teme de la politica la stiinta, despre diverse domenii de interes, despre carti, teatru, muzica etc.
Poti sa asculti un podcast in orice moment. Spre deosebire de formatele video sau text unde este necesar sa stai sa privesti, un podcast poate fi doar ascultat, asa ca oricand ai putin timp poti sa inveti ceva sau te poti destinde. In masina, cand faci curatenie, cand esti in bucatarie si faci diverse mancaruri, cand alergi sau te deplasezi cu mijloacele de transport in comun etc., oricand poti sa asculti ceva interesant.
Foarte multi dintre cei care fac podcasturi o fac din pasiune si acest lucru se simte.
Cum poti sa asculti un podcast?
Ai inteles ce este podcast, sau podcast meaning, dar cum poti sa ai acces la un subiect care te intereseaza?
Poti sa asculti un episod atat online cat si descarcat, pe calculator, pe tableta, laptop sau telefon mobil. In general un podcast este un fisier MP3, asa ca il poti asculta de pe orice device care are aceasta posibilitate si este conectat la internet.
In continuare iti oferim mai multe variante prin care poti sa ai acces la un podcast care te intereseaza:
- Direct de pe website-ul celui care creeaza un podcast – tot mai multe persoane care au pagini de internet ataseaza si acest tip de fisere si poti sa asculti direct episoadele care te intereseaza, dar pentru aceasta ai nevoie sa stii exact ce te-ar interesa si cum ajungi pe pagina respectiva.
- Pe iTunes – daca ai un dispozitiv Apple poti sa dai o descarcare iTunes, deoarece acesta iti ofera posibilitatea sa asculti podcasturile dorite. Din meniu vei alege optiunea podcast, apoi alegi domeniul care te intereseaza si iti apare o lista prestabilita din care poti sa setezi ceea ce te atrage.
- Pe Android – si aici ai posibilitatea sa alegi usor un podcast de interes pentru tine. Accesezi GooglePlay si cauti optiunea podcast, apoi alegi emisiunea dorita.
- Cu ajutorul directoarelor de podcasturi – sunt mai multe optiuni de unde iti poti alege domeniul dorit precum: soundcloud.com; libsyn.com; castbox.fm etc., dar poti gasi si pe youtube.com; spotify etc.
In caz ca iti doresti sa urmaresti fiecare episod ce apare si nu vrei sa pierzi nimic atunci ai posibilitatea sa te abonezi, indiferent ce metoda ai ales pentru ascultare. Podcasting este de a oferi informatii de orice gen celor doritori.
Numarul celor care asculta podcasturi este in plina crestere si, din acest motiv, creste si numarul celor care ofera astfel de emisiuni, daca esti pasionat pe un anumit domeniu sau pur si simplu crezi ca ai informatii pe care vrei sa le impartasesti cu alte persoane, poti sa faci si tu astfel de emisiuni. Ai nevoie de echipament audio precum microfoane (poti sa folosesti si un microfon de Karaoke), reportofon daca este cazul, casti audio, cabluri pentru conectare, camere video daca vrei sa ai si imagine etc., si multa buna dispozitie.
Lasa un comentariu
3 Comentarii
November 7, 2021 at 6:24 am
Sunt interesante.Ne da posibilitatea sa alegem ce ne place sau ce ne interesaza.Eu am cateva pe care le urmaresc.
Raspunde
April 13, 2021 at 8:53 pm
Se poate castiga din podcasturi?
Multumesc.
Raspunde
April 19, 2021 at 12:35 pm
Buna,
Aici despre cum sa monetizezi podcasturile.
Numai bine!
Raspunde