Totul despre trupa Pasarea Colibri

Am modificat articolul ultima data pe: 01.12.23

 

Cu siguranta cei care in anii ‘90 isi traiau adolescenta sunt fani ai trupei Pasarea Colibri, si multe piese au rezistat peste timp, atragand atentia si cooptand un public numeros, atat tineri, cat si varstnici, care inca fredoneaza melodiile. 

 

Chiar daca nu ai auzit de trupa Pasarea Colibri poti sa dai o cautare pe YouTube si sa asculti piesele lor, deoarece daca esti fan folk, cu siguranta vei gasi melodii care sa iti atraga atentia si, cine stie, poate devii un ascultator infocat. Poti sa citesti acest ghid si daca i-ai urmarit de-a lungul vremii si ai participat la concertelor lor, deoarece vei putea afla cateva informatii pe care poate nu le stiai sau le-ai uitat.

 

Cand a luat fiinta trupa?

Povestea trupei Pasarea Colibri are un inceput foarte frumos, fiind aproape un accident. In cadrul unui concert ce a avut loc in 1992 la Ramnicu Valcea, in preajma sarbatorilor de iarna, la care au participat mai multi artisti din zona folk, la final trei dintrei ei au oferit un mic cadou publicului, cantand impreuna.

Deoarece acest final a avut mare succes, cele trei personalitati din lumea muzicala romaneasca s-au gandit sa formeze o trupa, careia i-au dat numele de Pasarea Colibri (o pasare mica, dar foarte energica si abila, foarte gingasa, dar rezistenta, foarte frumoasa).

Tragandu-si parca energia din numele ales, trupa a captivat pentru o perioada de mai multi ani, atentia publicului, fiind prezenta in concerte in toata tara, la emisiuni, in interviuri, piesele fiind difuzate la radio si TV, fredonate pe strada sau acasa. Pasarea Colibri in Romania a fost un fenomen, o trupa de folk care a incalzit inimile intr-o perioada de tranzitie dificila. 

Ce membri a avut Pasarea Colibri?

Cele trei personalitati muzicale care au pus bazele acestei trupe sunt: Mircea Baniciu (chitara si voce), Florian Pitis (voce), Mircea Vintila (chitara si voce). Dupa concertul de la Ramnicu Valcea unde au cantat impreuna, cei trei l-au cautat pe Vlady Cnejevici, care a intregit formula trupei cu claviatura si voce aditionala.

Trupa a avut foarte mare succes, captand atentia publicului prin versuri pline de continut, cu mesaj puternic, linii melodice atractive si care iti raman in memorie, precum si o prezenta scenica puternica. 

Din nefericire, trupa in acesta formula nu a avut o viata foarte lunga si, in 2000, pleaca primul membru, Florian Pitis, care renunta la turnee. In locul sau este adus Marius Batu, care avea in spate experinta, fiind membru al trupelor Poesis si Holograf. 

In 2003 si Mircea Vintila renunta la Pasarea Colibri, trupa, si se axeaza pe cariera sa solo. Astfel in continuare raman doar trei membri, ce duc mai departe numele trupei si incearca sa mai invie atmosfera concertelor din perioada de succes. 

 

Ce albume au scos in perioada de glorie?

Perioada de glorie a formatie s-a intins pe o perioada de 10 ani, de la infiintare si pana in 2003, cand au avut un succes rasunator, au participat la mai multe concerte in tara si au scos mai multe albume. 

Astfel au aparut:

 – In cautarea cuibului pierdut in 1995;

 – Ciripituri in 1996;

 – Cantece de bivuac in 1999;

 – O colectie de 3 CD in 2001 ce a inclus albumele anterioare;

 – Inca 2000 de ani in 2002;

 – in 2003 a aparut Volumul 1 si 2 din 10 ani, albume aniversare ale trupei Pasarea Colibri;

In 2008 a aparut Pasarea Colibri, albumul cu titlul Sunt tanar, Doamna, la care a participat si Florian Pitis impreuna cu trupa, iar in 2011 apare CD-ul 19 ani.  

 

Ce piese sunt reprezentative pentru trupa?

Cu siguranta sunt multe piese de colectie si care au ramas in sufletele fanilor, si inca se mai difuzeaza Pasarea Colibri melodii de top. Mai jos, amintim cateva dintre piesele cele mai ascultate:

Dragostea e o salata – cu versuri foarte savuroase, intr-un stil unic si putin comic, o comparatie delicioasa, ce a facut din acest cantec un favorit al publicului.

Toti suntem putin luati – un cantec de vara, de vacanta, ce iti transmite o stare de fericire, de beatitudine, iti invoca o seara cu prietenii in jurul unui foc de tabara, foarte reprezentativ pentru muzica folk.

Ploaia care va veni – este o piesa ce iti ramane bine intiparita in minte, fie ca o auzi la un post de radio, fie la un concert, si, fara sa vrei, o fredonezi, avand un ritm si versuri de mare inspiratie si cu valoare artistica.

Hei tramvai – o piesa plina de veselie, ce iti invoca timpurile de altadata, cu un ritm jucaus si versuri pline de subintelesuri.

Vinovatii fara vina – este o piesa cu un mesaj puternic ce se canta la chitara si, chiar daca pentru anumite persoane subiectul poate fi deranjant, melodia a prins foarte bine la public. 

Cantecul bufonului – este o piesa ce poate fi incadrata in stilul pop, versurile sunt pline de inspiratie, usor comice, dar si cu o usoara unda de tristete, fiind potrivite pentru orice stare a ascultatorului. 

Vara la tara – pe versuri de George Toparceanu, trupa creeaza o piesa ce va deveni de top, deoarece prezinta o viata idilica, departe de agitatia orasului, iar experinta rurala este descrisa plina de umor, impreuna cu neajunsurile ei.

De-a lungul vremii, trupa Pasarea Colibri a scos un numar impresionant de piese, ce merita ascultate in liniste, pentru a putea intelege si mesajul ce se ascunde in spatele cuvintelor (luati seama bine la versuri), pentru a te lasa patruns de ritmurile muzicale, uneori vesele si jucause, alteori pline de tristete, de adevar, de viata care ne inconjoara in permanenta.

Chiar daca membrii au mai incercat sa se reuneasca la diverse evenimente, cei mai multi au mers in continuare pe cariera solo. Din nefericire, in 2007, Florian Pitis a incetat din viata, dar ceilalti membri inca mai canta melodiile ce au marcat, mai bine de un deceniu, publicul iubitor de folk. 

Pasarea Colibri ocupa un loc bine definit in istoria muzicala din Romania si va continua sa incante prin melodiile lor de mare valoare artistica. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu