Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

O capacitate mai buna de concentrare, imbunatatirea imaginii de sine si abilitatea de a organiza mai eficient timpul – sunt doar o parte dintre beneficiile pe care le aduc lectiile de chitara, indiferent de varsta. Ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte echilibrat si pe adulti sa faca fata mai eficient stresului.

 

Hobby de timp liber sau pasiune bine inradacinata, studierea unui instrument muzical are efecte pozitive care trec dincolo de urmarea unei cariere in domeniu. Sunt evidente atat la adulti, cat mai ales la copii, chitara fiind una dintre variantele care poate fi abordata inca de la varsta de 8 -10 ani, cu beneficii evidente din punct de vedere mental, emotional, fizic si social.

  

Imbunatateste abilitatile de concentrare

In ciuda aparentelor, nu este usor sa canti la chitara. Este un instrument care necesita atentie distributiva, necesara pentru a urmari mai multe corzi in acelasi timp, si o putere de concentrare foarte buna, pentru ca se poate gresi usor. 

Studiile arata ca persoanele care studiaza chitara depisteaza mai usor erorile, iar copiii care iau astfel de lectii se concentreaza mai bine la scoala. Pentru ca in timpul repetitiilor nu este loc de ganduri razlete sau neatentie, aceasta pasiune are un rol determinant in educare mintii si imbunatatirea capacitatii de concentrare pe un singur lucru. Chitara formeaza in acelasi timp obisnuinta lucrului bine facut si stimuleaza excelenta.

 

Creste increderea de sine

Chitara se studiaza incepand cu varsta minima de 8 – 10 ani, tocmai pentru ca nu este un instrument usor. Necesita o anumita postura, care trebuie pastrata tot timpul, degete puternice si multa rabdare si determinare. 

Statisticile arata ca multe persoane care incep un astfel de curs aleg sa renunte pentru ca inteleg ca este mai greu decat au crezut. Cei care rezista insa, invata ca greselile sunt doar pasi catre o interpretare perfecta.

In special pentru cei mici, acest instrument ofera posibilitatea de a-si antrena vointa, rabdarea si increderea in sine. Invata sa faca fata esecurilor, cum sa le foloseasca pentru a merge mai departe si fiecare reusita creste increderea si stima de sine. Un efect foarte bun asupra personalitatii il au de asemenea si interpretarile in public si participarile la concursuri de profil.

 

 

Exprimare emotionala

Atat studiile, cat si experienta directa, ne spun clar ca muzica influenteaza starea emotionala a unei persoane, indiferent de varsta. Interpretarea aduce insa un avantaj in plus si anume cel al propriei exprimari. Copiii care invata sa cante de mici la chitara deprind in acelasi timp si abilitatea de a recunoaste si intelege emotiile pe care le simt si pe care trebuie sa le recreeze prin notele atinse.

Este un beneficiu foarte util in special in cazul celor timizi si introvertiti, care gasesc astfel o cale de a-si gestiona lumea interioara si a lasa sa iasa tensiuni emotionale pe care altfel nu reusesc sa le exprime.

Lectiile de chitara clasica inseamna pentru adulti o zona de liniste si detasare in care pot lasa la o parte problemele vietii cotidiene, sau dimpotriva, pot folosi concentrarea care reiese din interpretare, pentru a rezolva dileme presante. Studierea unui astfel de instrument necesita suficient efort pentru a calma mintea si a-i oferi claritatea care se pierde prin oboseala si stres.

 

Imbunatateste si protejeaza memoria

Atat pentru cei tineri, cat si pentru cei mai in varsta, lectiile de chitara clasica reprezinta un mod placut si eficient de exersare a memoriei. Daca te gandesti doar la cate note trebuie sa retii pentru a putea interpreta zeci de piese, iti vei da seama ca un astfel de instrument rivalizeaza usor cu lectiile de scoala. In plus, este nevoie si de ritm si de intensitati diferite ale sunetelor si alte detalii care fac din piesele muzicale volume complexe de informatii retinute si redate.

Pentru ca memoria este asemeni unui muschi si are nevoie de exercitiu pentru a-si pastra sanatatea, acest instrument muzical este recomandat si ca mod eficient de petrecere a timpului liber pentru cei mai in varsta dintre noi. Studiile arata ca studierea unui instrument muzical in copilarie pastreaza mintea mai puternica la varste inaintate, creand conexiuni alternative in creier, care compenseaza declinul cognitiv natural.

 

O solutie impotriva stresului

Orele petrecute cantand la chitara te pot ajuta sa reduci nivelul de stres resimtit de organismul tau si sa lupti mai usor impotriva lui. Specialistii spun ca lectiile de muzica pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la normalizarea pulsului, ajutand organismul sa se relaxeze. 

Beneficiile se simt imediat si iti ajuta corpul pe termen lung sa isi mentina sanatatea fizica. Mental, muzica inseamna un echilibru mai bun si capacitatea de a face fata mai usor schimbarilor de situatie si momentelor stresante.

 

Imbunatateste abilitatile de management al timpului

Atat la varste fragede, cat si ca adult, includerea lectiilor de chitara in viata de zi cu zi inseamna o mai buna gestionare a timpului liber. Pentru cei care doresc cu adevarat sa stapaneasca acest instrument, poate insemna atat ore cu un profesor, cat si studiu individual, ambele strecurate printre celelalte activitati zilnice, cu multa vointa si atentie la modul de structurare al programului.

 

 

O cultura generala mai bogata

Pe langa cunostintele specifice, legate strict de compozitori si stiluri, cei care studiaza chitara au ocazia de a afla mai multe despre culturi diferite. Muzica exprima, intr-un mod profund, suficient de multe emotii si concepte pentru a putea intelege dintr-o singura piesa, mai mult decat dintr-o carte intreaga. 

In acelasi timp, operele provenind din culturi diferite iau uneori forma unor rampe de lansare care starnesc curiozitatea si trimit elevul mai departe, catre surse suplimentare, din care poate afla mai multe.

 

O personalitate mai bine definita

Un astfel de instrument este adesea calea catre o personalitate mai bine definita. Cei care decid sa studieze chitara, pianul, acordeonul sau orice alta varianta, avand posibilitatea de a-si completa cariera si viata personala cu o pasiune care ii ajuta sa se cunoasca mai bine pe ei insisi.

In acelasi timp, in cele mai multe evenimente sociale informale, o persoana care stie sa cante la chitara devine usor sufletul petrecerii. Este o modalitate simpla pentru cei mai introvertiti sa isi faca prieteni si sa se exprime intr-un mod placut si potrivit lor, si o cale excelenta pentru cei extrovertiti de a aduna in jurul lor grupuri de persoane si distractie.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments